Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Січень » 28 » Цитати Конфуція(ІІІ частина)
18:52
Цитати Конфуція(ІІІ частина)

 ІІІ частина

55.Якщо в людині єство затьмарить вихованість, вийде дикун, а якщо вихованість затьмарить єство, вийде знавець писань. Лише той, у кому єство і вихованість перебувають у рівновазі, може вважатися гідним чоловіком. Істинно людяний чоловік добивається всього власними зусиллями.


56.Якщо будеш надмірно старанний на службі, втратиш розташування государя. Якщо будеш надмірно привітний в дружбі, втратиш розташування друзів.

57.Єдина справжня помилка - не виправляти своїх минулих помилок.

58.Гідна людина не може не володіти широтою знань і твердістю духу. Його ноша важка, а шлях його довгий. Людяність - ось ноша, яку несе він: хіба не важка вона? Тільки смерть завершує його шлях: хіба не довгий він?

59.Гідний людина не йде слідами інших людей.

60.Достатньо, щоб слова виражали сенс.

61.Доброчесність не залишиться на самоті. У неї обов'язково знайдуться сусіди.

62.Чеснота мудреців нагадує собою подорож у далеку країну і сходження на вершину: йдуть у далеку країну починають свій шлях з першого кроку; висхідні на вершину починають з підніжжя гори.

63.Навіть у товаристві двох чоловік я неодмінно знайду, чому у них повчитися. Достоїнств їх я постараюся наслідувати, а на їхніх недоліках сам буду вчитися.

64.Давай настанови тільки тому, хто шукає знань, виявивши своє невігластво. Надавати допомогу тільки тому, хто не вміє виразно висловити свої заповітні думи. Навчай тільки того, хто здатен, дізнавшись про один кут квадрата, уявити собі решту три.

65.Виберіть собі роботу до душі, і вам не доведеться працювати жодного дня у своєму житті.

66.Воістину, на світі є й трави, що не дають квітів, і квіти, що не дають плодів!

67.У відносинах з друзями радь їм робити лише те, що вони здатні зробити, і веди їх до добра, не порушуючи пристойності, але не намагайся діяти там, де немає надії на успіх. Не став себе в принизливе становище.

68.В давнину люди вчилися для того, щоб удосконалювати себе. Нині вчаться для того, щоб здивувати інших.

69.Будьте суворі до себе і м'які до інших. Так ви захистите себе від людської неприязні.

70.Будучи поза домом, тримайте себе так, немов ви приймаєте почесних гостей. Користуючись послугами людей, поводьтеся так, немов здійснює урочистий обряд. Не робіть іншим того, чого собі не побажаєте. Тоді ні в державі, ні в сім'ї не буде невдоволення.

71.Благородна людина знає тільки борг, низька людина знає тільки вигоду.

72.Шляхетний чоловік, прив'язаний до домашнього затишку, не гідний зватися таким.

73.Благородний чоловік стійко переносить біди. А низька людина в біді розпускається.

74.Благородний чоловік з гідністю чекає велінь Неба. Низький людина метушливо чекає успіх.

75.Благородний муж прямий і твердий, але не впертий.

76.Шляхетний чоловік понад усе шанує борг. Благородний чоловік, наділений відвагою, але не відає боргу, може стати бунтівником. Низький людина, наділена відвагою, але не відає боргу, може пуститися в розбій.

77.Шляхетний чоловік допомагає людям побачити те, що є в них доброго, і не вчить людей бачити те, що є в них поганого. А низький людина поступає навпаки.

78.Шляхетний чоловік ні від кого не чекає обману, але коли її обманюють, він перший помічає це.

79.Шляхетний чоловік не прагне їсти досхочу і жити заможно. Він спішить в справах, але зволікає в промовах. Спілкуючись з людьми доброчесними, він виправляє себе. Ось про таку людину можна сказати, що він відданий вченню.

80.Благородний муж знає про свою перевагу, але уникає суперництва. Він ладить з усіма, але ні з ким не вступає в змову.

81.Благородний чоловік живе у злагоді з усіма, а низька людина шукає собі подібних.

82.Шляхетний чоловік думає про належне. Низький людина думає про те, що вигідно.

83.Шляхетний чоловік у своєму житті повинен остерігатися трьох речей: в юності, коли життєві сили рясні, остерігатися захоплення жінками; в зрілості, коли життєві сили могутні, остерігатися суперництва; в старості, коли життєві сили мізерні, остерігатися скупості.

84.Благородний муж в душі безтурботний. Низький людина завжди заклопотаний.

85.Благородні люди живуть у злагоді з іншими людьми, але не йдуть за іншими людьми, низькі йдуть за іншими людьми, але не живуть з ними в злагоді.

86.Ти вважаєш мене многоученим? - Запитав якось Конфуцій учня .- А хіба ні? - Відповів той .- Ні, - сказав Конфуцій, - я лише пов'язую все воєдино.

 

87.Вчіться так, немов ви постійно відчуваєте брак своїх знань, і так, немов ви постійно боїтеся розгубити свої знання. 

Категорія: Думки відомих людей | Переглядів: 4499 | Додав: orlan0045 | Теги: Конфуцій | Рейтинг: 3.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: